"Va fi o fuziune intre egali", a spus directorul executiv al Shinsei Bank, Masamoto Yashiro, in cadrul unei conferinte din Tokyo.

Cele doua banci au o valoare comuna de piata de 573 miliarde yeni (5,9 miliarde dolari). Fuziunea va crea o banca ce va detine active se 18.000 miliarde yeni, potrivit NewsIn.

Shinsei si rivala mai mica Aozora, controlata de Cerberus Capital Management LP, au inregistrat pierderi de 4 miliarde dolari in anul fiscal incheiat in 31 martie, din cauza creditelor neperfomante si a investitiilor neprofitabile facute in Europa si SUA.

Fuziunea celor doua banci vine in contextul in care economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.

Activitatea fabricilor este intrerupta, iar profiturile scad, ceea ce duce la reducerea investitiilor si numarului angajatilor. Astfel, piata este ingrijorata ca economia nu va creste pentru o perioada indelungata.

Recesiunea care a cuprins piata din Japonia a dat semne ca s-ar tempera, dupa ce producatorii niponi au beneficiat de pe urma cererii din China, unde guvernul cheltuie 586 miliarde dolari pe drumuri, spitale si case.