Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut ieri dobanda cheie la minimul istoric de 1%, in linie cu estimarile analistilor, scrie AFP, citat de NewsIn.
Din cei 82 de economisti consultati de Reuters, 81 au prevazut ca BCE va mentine dobanda cheie la nivelul actual si ca oficialii institutiei vor sustine ca nivelul minim este potrivit in actualul context.

In ciuda accentuarii somajului, a conditiilor aspre de creditare si a riscurilor de deflatie, cele mai recente date economice arata ca momentul critic al recesiunii a trecut.

Increderea consumatorilor si a companiilor in economia zonei euro s-a imbunatatit peste asteptari luna trecuta, iar productia industriala a scazut mai putin drastic decat estimau initial analistii.

Cu toate acestea, creditarea catre companii si consumatori a continuat sa se reduca, si preturile din zona euro au scazut in iunie pentru prima oara de la infiintarea monedei unice. In primele trei luni ale anului, economia s-a comprimat cu 4,8% fata de perioada similara din 2008.

BCE a coborat in 7 mai dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nou nivel minim istoric, de 1%. Banca centrala americana, Federal Reserve (Fed), are o dobanda cheie fluctuanta intre 0% si 0,25% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri