Rata somajului din cele 16 tari ale zonei euro a crescut in mai la 9,5%, de la 9,3% in aprilie, dupa ce 273.000 de persoane si-au pierdut locurile de munca pe parcursul lunii, aducand numarul de someri la 15,013 milioane, a anuntat biroul de statistica Eurostat, citat de NewsIn.

"In zona euro, acesta este cel mai inalt nivel al somajului din mai 1999", a precizat Eurostat despre cifra ce a depasit estimarile analistilor consultati de Reuters, de 9,4%, si care indica slabiciunea cererii din partea consumatorilor.

Eurostat a calculat ca, in perioada mai 2008-mai 2009, 3,4 milioane persoane si-au pierdut locurile de munca in zona euro si 5,1 milioane persoane la nivelul Uniunii Europene (UE).

Datele au fost publicate in contextul in care Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa se reuneasca la Luxemburg. Economistii estimeaza ca BCE va mentine dobanda cheie la nivelul minim record de 1,0%.

Eurostat a mai anuntat ca preturile la producator din zona euro au inregistrat cea mai drastica scadere anuala in luna mai, indicand catre o inflatie negativa in urmatoarele luni.

Preturile la producator au scazut cu 0,2% fata de luna aprilie si cu 5,8% fata de luna mai a anului trecut, marcand cea mai drastica scadere anuala de la inceperea masuratorilor, in 1982.

Economistii consultati de Reuters estimau ca preturile la producator vor creste cu 0,1% fata de aprilie si ca vor scadea cu 5,6% fata de mai 2008.