Comisia Europeana reexamineaza masurile decise de vechile state membre UE ţn ceea ce priveste circulatia fortei de munca dinspre Europa de Est, dar liderii continentului sunt sceptici ţn legatura cu posibilitatea anularii restrictiilor de pe piata muncii.
Oficialii UE aduna ţn prezent date despre oportunitatea masurilor implementate de 12 state membre ţn ceea ce priveste protectia fata de muncitorii din opt state care au aderat la Uniune ţn mai 2004. Informatiile vor fi sintetizate ţntr-un raport asupra migratiei fortei de munca. Acesta va fi dat publicitatii ţn ianuarie si va mai contine o serie de recomandari asupra pasilor care vor trebui parcursi ţn sectorul respectiv. PÔna ţn aprilie 2006, statele membre trebuie sa decida daca vor aplica un nou set de restrictii si daca vor suplimenta cu trei ani perioada de tranzitie, pÔna ţn 2009.

In asteptarea raportului

Desi raportul Comisiei are rol de recomandare, unele state membre au confirmat, la o reuniune recenta, ca vor astepta publicarea acestuia si a unor cifre concrete despre migratia de pe piata muncii ţnainte de a decide posibile modificari. Pe de alta parte, Comisia pentru Libertati Civile si-a manifestat sprijinul fata de intentia executivului european de a crea o politica unitara ţn ceea ce priveste imigratia si dreptul la azil.

Cu toate acestea, numerosi responsabili de la Parlamentul European si-au exprimat ţngrijorarea ţn legatura cu planurile de repatriere fortata a imigrantilor ilegali. Directi-va Comisiei ar permite statelor membre UE sa expulzeze imigrantii ilegali daca acestia nu se ţntorc voluntar ţn tara de origine. In acelasi timp, poate fi autorizata si utilizarea masurilor coercitive sau detentia ţn cazul ţn care imigrantii ilegali se opun repatrierii si nu vor mai fi admisi ţn nici un stat membru pentru o perioada de cinci ani.

Rasism si xenofobie

Tema limitarii imigratiei a tinut capul de afis in campania adversarilor Constitutiei europene sau in dezbaterile electorale. Confruntate cu fluxurile de lucratori clandestini, cu cresterea somajului si cu fenomenul de imbatranire a populatiilor, guvernele tarilor din Europa occidentala au inasprit legislatia privind imigrantii straini, iar patronii care vor continua sa-i angajeze risca amenzi usturatoare. Singurii favorizati sunt muncitorii cu inalta calificare, statele din Vest confruntandu-se cu o acuta lipsa de personal specializat.

Nu in ultimul rand, dintr-un studiu recent al äObservatorului european al fenomenelor rasiste si xenofobeô reiese ca majoritatea locuitorilor UE doresc restrictionarea imigratiei in statele membre.

Tari äinchiseô

Franta, Suedia si Danemarca sunt statele europene cele mai restrictive in privinta afluxului fortei de munca din Est. Franta, teoretic, a suspendat imigratia economica inca din 1974, cu mici exceptii privind indeosebi studentii straini si lucratorii care au in prealabil un contract de munca. Cu toate acestea, 25.000 de straini au intrat anual in tara cu un titlu de sejur legat de existenta unui contract de munca. Alte tari, precum Germania (care la ora actuala are inregistrati peste 5 milioane de someri) si Marea Britanie, au ales calea äimigratieiô selective, ce nu permite patrunderea äelementelor care constituie o povara pentru societateô.
Aboneaz─â-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »


Setari Cookie-uri