Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingurile datoriilor pe termen lung in moneda straina si nationala la 'BBB-', respectiv 'BBB', si ratingul 'F3' al datoriei pe termen scurt in moneda straina al companiei petroliere kazahe KazMunaiGaz (KMG).

Perspectiva datoriilor pe termen lung in moneda straina este negative, informeaza NewsIn.

Conform metodologiei Fitch, ratingurile KMG sunt aliniate cu ratingul suveran al Kazahstanului ('BBB-'/'BBB'/'F3'/Perspectiva Negativa), ce controleaza compania, pentru ca analistii agentiei cred ca legaturile legale, strategice si operationale dintre stat si companie sunt foarte puternice.

Acest lucru este amplificat de importanta sectorului petrolier si de gaze naturale pentru economia kazaha si de reprezentarea intereselor statului in acest sector prin intermediul KMG.

Compania beneficiaza si de pe urma unui mediu operational favorabil (precum dreptul oferit companiei de catre stat de a cumpara participatii din toate activele de petrol si gaze naturale scoase la vanzare, precum si posibilitatea de a achizitiona 50% din toate proiectele marine) si de sustinerea statului in ceea ce priveste negocierea cu partenerii de proiect privind structura actionariatului si structurile de finantare.

Ratingurile mai reflecta si diversitatea afacerilor unei companii petroliere si de gaze naturale, integrata vertical si cu acces la toate conductele de petrol si gaz din tara, ceea ce ii garanteaza potentialul in ceea ce priveste exporturile.

Totusi, in ciuda unei expansiuni rapide in aceste domenii, compania opereaza la o scara relativ mica in comparatie cu rivalii rusi si internationali, desi acest lucru este compensat de nivelul ridicat al rezervelor de petrol si gaz.

De asemenea, raportul Fitch pune in evidenta si expunerea companiei fata de sectorul bancar kazah, afectat de criza financiara internationala.

Unii economisti, inclusiv cei ai Fondului Monetar International (FMI), estimeaza ca economia Kazahstanului va scadea in 2009 pentru prima oara in ultimii 10 ani, dupa ce produsul intern brut (PIB) a scazut cu 2,2% in primul trimestru.

Statul, bogat in resurse naturale, a fost grav afectat de criza economica globala. Guvernul este ingrijorat din cauza unor posibile tensiuni sociale, in contextul scaderii veniturilor. Estimarea oficiala privind crestere economica din 2009 este de 1%.

Economia tarii a urcat cu 3,2% in 2008, dupa ce a crescut in medie cu 10%, intre 2000 si 2007, datorita scumpirii petrolului si metalelor, principalele marfuri de export ale tarii.

Criza financiara a accentuat diferentele in cadrul clasei conducatoare a tarii si a declansat un sir de investigatii si arestari in cadrul guvernului si sectoarelor industriale.

Decizia vine dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat la mijlocul lunii iunie ca a pus sub observatie ratingul corporativ pe termen lung 'BBB-' al companiei kazahe KazMunaiGaz (KMG), cu implicatii negative.

KazMunaiGaz a ajuns sa controleze in totalitate The Rompetrol Group dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea din compania petroliera romaneasca.

Fitch a anuntat in mai ca a coborat ratingul The Rompetrol Group pentru imprumuturi in valuta pe termen lung de la 'B+' la 'B', cu perspectiva negativa, motivand decizia prin rezultatele sub asteptari din operatiuni, ce nu acopera integral costul datoriei ridicate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri