Acesta a atentionat ca statele trebuie sa fie pregatite sa profite de pe urma unei eventuale cresteri a apetitului pentru bunuri de export. "Politicile comerciale trebuie sa fie deja pregatite", a spus Strauss-Kahn, relateaza Reuters, citeaza NewsIn.

De asemenea, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a spus ca mai multe guverne ar putea incerca sa limiteze schimburile comerciale in lunile ce vor urma, daca recesiunea va continua.

Zoellick a spus ca taxele la import si alte bariere comerciale au devenit tot mai frecvente in contextul crizei, ceea ce a dus la scaderea volumului de schimburi comerciale.

La sfarsitul lunii aprilie, International Financial Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, a anuntat ca si-a extins programul de finantare a comertului mondial, de la 1 la 3 miliarde dolari, pentru a impulsiona finantarea din comert.

De asemenea, IFC a lansat Global Trade Finance Program, menit sa sustina schimburi comerciale de pana la 50 miliarde dolari in urmatorii trei ani.