Oficialul a adaugat ca banca va analiza spre sfarsitul anului piata de creditare, inainte de a decide daca este nevoie sau nu de alt plan de stimuli financiari, citeaza Reuters, relateaza NewsIn.

De asemenea, cheltuielile intreprinse de bancile centrale nationale nu vor fi impartite in functia de procentajul de capital conform cu standardele europene detinut de fiecare stat in parte.

Intrebat daca banca vrea sa cumpere alte active, Nowotny a raspuns ca "momentan, avem programul pentru obligatiuni ipotecare si cred ca este o masura aditionala semnificativa".

"Cred ca intai programul trebuie desfasurat in intregime si abia apoi analizat", a declarat Nowotny.

La inceputul lunii iunie, cancelarul german Angela Merkel a criticat bancile centrale, punand la indoiala deciziile acestora de a lua masuri non-standard pentru lupta impotriva crizei si cerand o revenire la decizii "rationale" privind politica monetara.

Majoritatea bancilor centrale majore, precum Federal Reserve si Bank of England, au implementat masuri non-standard mai agresive decat Banca Centrala Europeana (BCE), cum ar fi cumpararea de active.

Banca centrala americana, Federal Reserve, de exemplu, a anuntat in martie ca va cumpara obligatiuni guvernamentale pe termen lung de 300 miliarde dolari, pentru prima data din anii '60, in timp ce Bank of England a crescut limita pentru programul de cumparare a activelor, la 125 miliarde lire sterline.