Seful grupului ministrilor de finante, Jean-Claude Juncker, a spus ca potentialul de crestere al zonei euro ar putea scadea sub 1% anul acesta si in 2010, de la 2,2% inainte de inceperea recesiunii.

"Exista o probabilitate foarte mare ca, din cauza crizei, zona euro sa sufere pierderi permanente in viitor", a spus Juncker, potrivit NewsIn.

Acesta si comisarul pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, au spus ca partea mai dura a crizei se pare ca a trecut pentru ona euro, insa o revenire pe crestere este foarte probabil sa aiba loc doar in 2010.

Economia zonei euro a scazut cu 2,5% in primele trei luni din 2009, in termeni trimestriali. De asemenea, rata somajului se pare ca va mai creste, de la nivelul de 9,5% inregistrat in mai, afectand cel mai mult populatia saraca.

Comisia Europeana estimeaza ca rata somajului va urca la 9,9% in 2009 si la 11,5% in 2010, de la 7,5% in 2008.

Eurostat a calculat ca, in perioada mai 2008-mai 2009, 3,4 milioane persoane si-au pierdut locurile de munca in zona euro si 5,1 milioane persoane la nivelul Uniunii Europene (UE).

De asemenea, inflatia din zona euro a trecut pentru prima oara pe teritoriu negativ in iunie, in contextul in care preturile bunurilor de consum au inregistrat o scadere anuala de 0,1%.

Juncker a adaugat ca potentialul slab de crestere va face dificila sarcina guvernelor de a taia deficitele bugetare afectate de programele de stimulare fiscala. UE are o limita de 3% din produsul intern brut in ceea ce priveste deficitul bugetar si CE estimeaza ca 21 de state, din totalul de 27, vor depasi aceasta limita.

Presedintele CE: Economia UE va ramane in teritoriu negativ pana la finalul lui 2009