Guvernele risca sa inabuse revenirea pe crestere a economiei daca vor retrage pachetele de stimuli prea devreme, iar Germania ar putea cheltui mai mult ca sa sprijine economia, a spus secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, scrie Reuters.

Germania pune deja presiune asupra altor tari sa vina cu o strategie clara privind masurile pe care le vor lua, dupa ce recesiunea se va incheia. Acestea vor viza reducerea deficitelor uriase create in urma implementarii pachetelor de stimuli.

Gurria a spus ca OCDE vede o serie de semne de stabilizare a economiei. Tari precum China, SUA, Japonia si Australia au introdus pachete uriase de stimuli financiari, potrivit NewsIn.

Declaratia lui Gurria vine dupa ce Laura Tyson, unul din consilierii presedintelui Barack Obama, a spus ca Statele Unite ar trebui sa ia in considerare crearea unui al doilea pachet de stimuli care sa fie destinat cheltuielilor pentru infrastructura.

Departamentul Comertului a aratat in mai ca pachetul de stimuli al guvernului, de 787 miliarde dolari, aprobat in februarie, a avut un impact nesemnificativ asupra economiei.

De asemenea, Banca Reglementelor Internationale a avertizat recent ca incercarile de a stimula cresterea economica ar putea provoca numai o revenire temporara, urmata de o lunga perioada de stagnare, pentru ca bancile nu sunt determinate suficient de puternic sa isi rezolve problemele.

La randul sau, Fondul Monetar International considera ca multe state au reusit sa iasa cu bine din criza financiara, dar acum trebuie sa calculeze cu atentie momentul in care vor renunta la pachetele de stimuli financiari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ungaria s-a razgandit si sustine candidatura Romaniei la OCDE