Bancile suedeze, cei mai mari creditori din zona baltica, ar putea pune reale obstacole in calea programului de sprijinire economica anuntat de Letonia, daca vor incepe sa ramburseze imprumuturile fata de bancile-mama, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Bloomberg.
"Exista indicii ca diviziile bancilor suedeze ar putea sa isi ramburseze creditele luate de la bancile-mama, ceea ce ar duce la iesiri semnificative de euro", conform unui document obtinut de Bloomberg.

Letonia are nevoie de bancile suedeze pentru sporirea creditarii si temperarea unei recesiuni mai grave decat estimarile guvernului privind scaderea cu 18% a produsului intern brut. Daca bancile nu vor avea fonduri suficiente, atunci un credit de 7,5 miliarde euro, din partea Fondului Monetar International, a Uniunii Europene si a guvernului suedez s-ar putea dovedi insuficient pentru sprijinirea economiei.

Premierul Valdis Dombrovskis s-a intalnit cu presedintele Swedbank AB, Carl Eric Staalberg, in 25 iunie, pentru cresterea creditarii catre companii si populatie. Swedbank este cel mai mare creditor din regiunea baltica.

Letonia, tara cu 2,3 milioane locuitori ce a fost grav afectata de criza, a obtinut la sfarsitul anului 2008 un imprumut de 7,7 miliarde euro, in cadrul unui program de salvare derulat de Fondul Monetar International (FMI), program la care UE a participat cu 3,1 miliarde euro.

UE a deblocat deja 1 miliard euro, insa cea de-a doua transa a fost suspendata la anuntarea, de catre Letonia, a unor noi angajamente de reducere a deficitului, la mijlocul lunii iunie.

Parlamentul leton a aprobat o serie de masuri de austeritate, in principal o reducere cu 10% a cheltuielilor bugetare.
Cu toate acestea, ministrul leton al finantelor, Einars Repse, a estimat ca deficitul ar putea atinge, in acest an, 11,6% din PIB, in ciuda reducerilor.

Autoritatea suedeza de supraveghere a pietelor financiare a anuntat recent ca principalele banci ale statului nordic vor putea rezista in fata unor "socuri extreme", create de recesiunea severa ce afecteaza Suedia si statele baltice.

Autoritatea suedeza a declarat ca a testat principalele patru banci - Nordea, SEB, Handelsbanken si Swedbank - iar testele au aratat ca acestea ar putea absorbi pierderi de peste 150 miliarde coroane suedeze (19,7 miliarde dolari) in urmatorii trei ani in cazul unei crize grave in regiunea statelor baltice.

Bancile suedeze au evitat sa se implice in afaceri riscante care au cauzat pierderi masive bancilor din Statele Unite ale Americii si Europa, scrie Reuters.

Momentan pietele sunt ingrijorate de scenariul unei crize baltice, in conditiile in care grupurile Swedbank si SEB au acordat imprumuturi consistente statelor baltice, grav afectate de recesiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri