Airbus risca un nou scandal al subventiilor

Noul presedinte al Airbus s-a declarat recent increzator de faptul ca Guvernele europene vor accepta acordarea unor credite rambursabile in valoare de 1,5 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) pentru dezvoltarea modelului A350.

Gustav Humbert, directorul executiv al Airbus a afirmat ca un astfel de gest nu ar trebui sa starneasca in nici un fel criticile rivalului Boeing, dat fiind ca ajutorul face parte dintr-un plan de finantare de peste 4,3 miliarde de euro, care prevede dezvoltarea pana in 2010 a avionului A350.
In plus, fondurile avute in vedere, declara Humbert, provin din imprumuturi rambursabile, care nu incalca intelegerile cu Boeing privind acordarea de subventii. Directorul a precizat, pentru agentia Reuters, ca detine sprijinul majoritatii Guvernelor europene, insa a tinut sa sublinieze ca primul ministru britanic, Tony Blair, s-a aratat cel mai incantat de planurile sale.

Comisarul european insarcinat cu probleme economice, Peter Mandelson a tinut sa atraga atentia oficialilor europeni asupra faptului ca un astfel de gest catre Airbus ar putea conduce la redeschiderea procesului din cadrul OMC cu Statele Unite in problema acordarii de subventii. Intr-un interviu acordat cotidianului The Daily Telegraph, Mandelson a declarat ca acordarea creditelor catre Airbus tine in mod fundamental de rezultatul negocierilor cu SUA, si ca va trebui asteptat acest rezultat inaintea luarii oricarei decizii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri