Liderii grupului informal G8, al celor mai industrializate state, cred ca economia mondiala este in continuare amenintata de "riscuri considerabile" si ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar, conform unui proiect de document obtinut de Reuters.
O alta problema care nu a fost rezolvata a fost ajungerea la un acord legat de tinte de mediu pana in 2050.

Progresul legat de problemele de mediu a fost impiedicat de presedintele chinez Hu Jintao, care a fost nevoit sa se intoarca in China din cauza violentelor din nord-vestul statului chinez, care au dus la pierderea a 156 de vieti omenesti.

Inainte de a pleca, gazda summitului, Silvio Berlusconi, a vorbit de "rezistenta" Chinei pe probleme de mediu.

Documentele obtinute de Reuters inainte de inceperea summitului G8 au avertizat ca exista "riscuri semnificative la adresa stabilitatii economice si financiare", iar renuntarea la pachetele de stimuli ar trebui sa aiba loc doar dupa "asigurarea revenirii economice".

Liderii G8 s-au reunit in orasul L'Aquila, grav afectat de cutremurul din aprilie, iar discutiile au inceput cu subiectul crizei economice, inaltii responsabili admitand ca au subestimat gravitatea acesteia cu ocazia reuniunii din 2008 din Japonia.

"Chiar daca exista semne de stabilizare ale economiei si de imbunatatire a increderii, economia reala nu si-a revenit inca iar piata muncii si salariile sunt caracterizare de stagnare", a declarat Takao Hattori, analist al Mitsubishi UFJ Securities.

Insa summitul G8 este asteptat a aduce putine initiative de anvergura, atentia in acest sens indreptandu-se spre forumul G20, ce include si marile economii emergente, ce va avea loc in septembrie in Pittsburg.

Excluzand intentia Chinei de a deschide o dezbatere despre folosirea dolarului ca valuta globala de rezerva, documentul vorbeste doar despre "dezechilibrele" globale.

"O crestere stabila si sustenabila de lunga durata va cere o rezolvare a dezechilibrelor existente in conturile curente", se arata in documentul pregatit pentru discutiile din cadrul G8.

China sustine ca denominarea dolarului a exacerbat criza globala si se teme ca nota de plata pentru revenirea economiei SUA aduce riscuri inflationiste pentru activele chineze in dolari, estimate la 70% din rezervele valutare officiale.

Presedintele Barack Obama era asteptat sa isi puna amprenta asupra primului summit G8 la care participa, prin prezidarea intalnirii de joi, de la Aquila, a Forumului Economiilor Mari, format din 17 state.

Totusi, ministrii economiei si finantelor, in cadrul unor discutii preparatorii, au esuat in incercarea de a umple golurile dintre SUA si Europa, pe o parte, si China si India, pe de alta parte, in ceea ce priveste injumatatirea emisiilor de gaz de sera, pana in 2050.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri