Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit in scadere previziunile privind cererea mondiala de petrol pe termen mediu si lung, pe fondul crizei economice, reiese din raportul pe 2009 publicat, relateaza Reuters.
"Cererea mondiala va fi sub nivelul de 106 milioane barili pe zi in 2030, fata de nivelul de 113 milioane barili pe zi, estimat in 2008", reiese din raportul anual al OPEC, publicat in luna iulie a fiecarui an.

Agentia Internationala a Energiei (AIE) mizeaza pe o cerere mondiala de 94,4 milioane barili pe zi in 2015 si 106,4 milioane barili pe zi in 2030, in timp ce OPEC estimeaza o cerere de 90,2 milioane barili, respectiv 105,6 milioane barili pe zi in aceleasi perioade, anunta NewsIn.

Raportul cartelului mai precizeaza ca in statele Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care au intrat in recesiune si nu vor reveni pe crestere inainte de 2012, cererea va continua sa scada pana in 2010, urmand a stagna pana in 2013, cel putin.

In schimb, in statele in curs de dezvoltare, cererea va creste pe termen lung cu o cantitate de 23 milioane barili pe zi in perioada 2008-2030, pentru a atinge un nivel de 56 milioane barili pe zi.

"Peste 80% din cresterea neta a cererii in aceasta perioada va veni din partea economiilor emergente din Asia", afirma raportul.

Sectorul transporturilor va fi in continuare cel ce va contabiliza cel mai mare consum, aproximativ 60% din total pana in 2030.

Conform estimarilor OPEC, pana in 2030 vor exista 87 de automobile pe mia de locuitori in statele in curs de dezvoltare, comparativ cu 530 de automobile pe mia de locuitori in statele membre OCDE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri