Statele din Europa Centrala si de Est vor fi afectate de o scadere a produsului intern brut (PIB) de 5% in 2009, anul 2010 aducand o crestere economica de 1%, conform estimarilor FMI.
FMI mizeaza pe o scadere de 2,6% a PIB-ului Statelor Unite ale Americii in 2009 si pe o crestere de 0,8% in 2010. Pentru zona euro, estimarile Fondului indica o scadere de 4,8% a PIB in 2009 si o scadere de 0,3% in 2010.

Statele emergente vor beneficia de crestere economica de 1,5% in 2009, anul 2010 fiind marcat de o crestere de 4,7% a PIB.

Rusia va inregistra o scadere economica drastica, de 6,5% in 2009, insa anul 2010 va aduce o majorare a PIB de 1,5%, anunta NewsIn.

Principalele economii emergente ale lumii, China si India, vor continua ritmul ridicat de dezvoltare, beneficiind in 2009, conform estimarilor FMI, de crestere economica de 7,5%, respectiv 5,4%. Pentru 2010, cresterea PIB a celor doi giganti asiatici se va cifra la 8,5%, respectiv 6,5%, conform estimarilor FMI.

Fondul Monetar International a revizuit in urcare cu 0,6 puncte procentuale previziunile cu privire la cresterea economiei mondiale in 2010, la 2,5%, potrivit unui raport publicat.

"Economia mondiala incepe sa iasa dintr-o recesiune fara precedent de la cel de-al doilea Razboi Mondial, insa tendinta de stabilizare este inegala si va fi, probabil, slaba", a anuntat FMI in documentul ce actualizeaza previziunile formulate in aprilie.

"Dupa un prim trimestru dezamagitor, indicatorii lasa sa se intrevada o revenire la crestere moderata la nivel mondial", a mai precizat FMI, avertizand asupra faptului ca "recesiunea nu s-a incheiat".

Pentru 2009, Fondul prevede o comprimare a activitatii economice mondiale cu 1,4%, cu 0,1 puncte procentuale peste previziunile din aprilie.

Volumul comertului mondial urmeaza sa scada in 2009 cu 12,2%, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decat se estima in aprilie, urmand sa recupereze 1% in 2010, mai estimeaza FMI.

Fondul mai prevede ca "economiile dezvoltate urmeaza sa inregistreze o revenire sustinuta a activitatii abia in al doilea trimestru din 2010". Grupul a revizuit in crestere puternica previziunile de crestere pentru Japonia, cu 1,2 puncte procentuale, la 1,7% in 2010.

De asemenea, FMI avertizeaza ca pietele vor fi foarte dezamagite daca mizeaza pe o revenire rapida a economiei, im contextul in care principalele burse au crescut cu 30% fata de cel mai scazut nivel, atins anterior.

Pietele bursiere au inregistrat o revenire spectaculoasa din primavara, iar semnele privind stabilizarea economiei au lasat sa se creada ca economia ar putea iesi din crita in al doilea trimestru.

”Imbunatatirea conditiilor din pietele financiare se datoreaza in mare parte ajutorului public semnificativ acordat acestora”, noteaza FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri