Majoritatea economistilor refuza sprijinirea unei noi runde de stimuli economici, in ciuda estimarilor ce indica o accentuare majora a somajului, relateaza Wall Street Journal (WSJ).
Numai opt din cei 51 de economisti ce au luat parte la cel mai recent sondaj derulat de Wall Street Journal au considerat ca sunt necesari mai multi stimuli, sugerand, in medie, un pachet suplimentar de 600 miliarde dolari, conform NewsIn.

In medie, economistii au prevazut un nivel al somajului de cel putin 10% pana in iunie anul viitor, cifra urmand sa scada la 9,5% pana in decembrie 2010. (SUA analizeaza adoptarea unui nou pachet de stimuli fiscali)

Allen Sinai, din cadrul Decision Economics, sustine ca Statele Unite se vor confrunta cu un nivel foarte mare al somajului, insa nu sustine un nou pachet de stimuli, spunand ca "intarzierile inregistrate de actiunile de politica fiscala si moentara trebuie sa isi faca efectele".
Ca majoritatea celor chestionati, Sinai a spus ca cei mai multi stimuli nu se vor resimti pana in 2010.

Intrebati cat de mult au ajutat stimulii economia, 53% dintre respondenti au spus ca ajutoarele au oferit un oarecare impuls, insa efectele majore nu s-au resimtit inca.

Aceasta idee a fost prezentata si de administratia Obama in ceea ce priveste programul de stimuli. In timp ce unii democrati, precum Steny Hoyer, au spus ca sunt dispusi sa sustina o noua runda de stimuli, Rob Nabors, director adjunct al departamentului bugetar al Casei Albe, a declarat miercuri ca administratia nu discuta un nou pachet.

Multi economisti aleg sa astepte sa vada modul in care va evolua situatia, in contextul in care acestia estimeaza, in medie, ca cel de-al doilea trimestru, care tocmai s-a incheiat, a fost ultimul in care produsul intern brut s-a comprimat. Economistii prevad, de asemenea, ca economia va iesi din recesiune luna viitoare.

Unii economisti au avut alte motive pentru care s-au opus stimulilor. Mai mult de o treime dintre respondenti au spus ca pachetul guvernamental va avea numai un efect minor asupra economiei, in timp ce 6% sustin ca stimulii au afectat economia.

Presedintele american Barack Obama a inaintat un pachet de stimuli financiari de 787 miliarde dolari pe doi ani, pe care democratii, care controleaza Congresul, l-au inaintat Camerei Reprezentantilor si Senatului in februarie, urmand ca acesta sa creeze sau sa salveze patru milioane de locuri de munca.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri