Compania petroliera anglo-olandeza Royal Dutch Shell a detronat grupurile ExxonMobil si Wal-Mart, ocupand prima pozitie in clasamentul Forbes Fortune 500, cu o cifra de afaceri de 458,3 miliarde dolari in 2008.

Pe fondul cresterii pretului la petrol, grupurile petroliere domina clasamentul Forbes 500, din cauza scaderii veniturilor bancilor si industriei manufacturiere traditionale, anunta NewsIn.

Numarul firmelor americane din clasamentul Forbes 500 s-a redus la 140, cel mai mic nivel de la inceperea redactarii acestui clasament, publicat de revista Forbes din 1995.

Gigantul retailer Wal-Mart ramane in continuare cel mai mare angajator mondial, cu 2,1 milioane salariati, depasind grupul chinez National Petroleum, cu 1,61 milioane angajati, precum si companiile State Grid, US Postal Service si Chinopec.

Insa in ciuda unor venituri suplimentare de 30 miliarde dolari, Wal-Mart a fost retrogradat pe locul trei al clasamentului Fortune 500.
Noul imperiu industrial ascendent al lumii este China, care intra pentru prima data in primi zece, cu grupul petrolier Sinopec (China Petroleum & Chemical Corp.) pe locul noua, in fata grupului Toyota.

In total, China are 37 de companii in clasamentul Forbes, fata de cele 68 ale Japoniei. Beneficiind de intrarea a noua noi companii in 2008, China incepe sa conteste pozitiile Frantei (cu 40 de companii) si Germaniei (cu 39 de companii) in clasamentul gigantilor economici mondiali.

Printre marile companii americane grav afectate de criza financiara se numara AIG, Freddie Mac si Lehman Brothers. AIG detine tristul record de a fi compania cu cele mai mari pierderi in 2008, de 99 miliarde dolari, urmand companiile Fannie Mae, Freddie Mac, General Motors, Citigroup si Merrill Lynch.

In schimb ExxonMobil detine in continuare recordul mondial de rentabilitate, prin profitul de 45,2 miliarde dolari obtinut in 2008, urmat de gazprom si Royal Dutch Shell.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri