Liderul american Barack Obama, care a participat pentru prima data la un summit G8, a salutat o reuniune "foarte productiva", subliniind "consensul istoric" ce a permis progrese in privinta luptei impotriva incalzirii climatice. Insa aceasta parere nu este impartasita de secretarul general al ONU sau de mai multi experti, care sunt circumspecti.

"Rezultatele G8 sunt insuficiente", a spus secretarul general, in lipsa unui angajament pe termen mediu, ce ar fi permis un acord mai ambitios, conform NewsIn.

Principalele state poluatoare ale planetei, G8 si marile tari emergente, printre care China si India, s-au alaturat pentru prima data opiniei comunitatii stiintifice in privinta incalzirii climatice, dar au pareri impartite in privinta actiunilor ce trebuie intreprinse. G8 vrea reducerea la jumatate a emisiilor mondiale de gaze cu efect de sera pana in 2050. In lipsa unui angajament spre 2020, tarile emergente, cu China in frunte, au refuzat sa se asocieze acestui acord.

G8 "putea face mai mult" in aceasta privinta, dar concluziile sale au dat elan negocierii unui viitor acord asteptat la Copenhaga in decembrie, a rezumat Yvi de Boer, responsabilul ONU pentru clima.

Pe plan economic, summitul din L'Aquila a confirmat ca este o reuniune de tranzitie inainte de summitul G20 din septembrie, din Pittsburgh. Tarile din G8 si cele emergente au profitat totusi de reuniune pentru a promite sa reziste in fata protectionismului, hotarand sa incheie in 2010 negocierile comerciale numite "ciclul de la Doha".

G8 a ajuns la un acord si in privinta dosarului iranian. Unitatea a fost mentinuta in cadrul unei declaratii comune, ce nu condamna neaparat guvernul iranian. Membrii G8 au optat pentru prudenta, dandu-si termen doua luni pentru a decide cum sa se comporte in privinta Iranului.

Obama a mentinut totusi presiunea, avertizand Iranul ca lumea nu va astepta la nesfarsit un raspuns la oferta sa de dialog din dosarul nuclear si a calificat evenimentele postelectorale drept "groaznice".

In sfarsit, G8 a mai decis sa creasca la 20 de miliarde de dolari ajutorul destinat favorizarii securitatii alimentare, initial fiind prevazuta suma de 15 miliarde.