Turcia a castigat acces la stocurile europene de gaz gratie participarii sale la gazoductul Nabucco, proiect ce va fi construit astfel incat gazul sa poata fi inversat si in directia vest-est, in afara de cea est-vest, a declarat pentru Reuters ministrul Energiei Taner Yildiz, citat de NewsIn.

Ministrul a spus ca Turcia a renuntat la cererea sa de a cumpara 15% din gazul care va trece prin Nabucco, dar va avea in schimb dreptul de a lua o parte dintr-un volum de 15 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce reprezinta o jumatate din cantitatea de gaz proiectata sa treaca prin Nabucco.

Un acord interguvernamental privind tranzitul va fi semnat luni la Ankara de catre arhitectii gazoductului Nabucco, proiect ce se bucura de sprijinul Uniunii Europene si al Statelor Unite si care are un rival in proiectul rus South Stream.

Acordul interguvernamental, care defineste cadrul legal si conditiile de tranzit prin cele cinci tari - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - va permite investitorilor sa ceara credite pentru constructia conductei si companiilor energetice sa semneze contracte pe termen lung cu consortiul Nabucco, din care fac parte Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), OMV (Austria), Mol (Ungaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Constructia conductei de 3.300 km ar urma sa inceapa in 2011, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro.

Acordul va fi semnat doar intre guvernele celor cinci tari de tranzit, dar la ceremonia de la Ankara vor participa si reprezentanti din Azerbaijan, Georgia, Turkmenistan, Egipt, precum si presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si trimisul special al guvernului SUA in probleme de energie in Asia Centrala si Caucaz - Richard Morningstar.

Turcia a blocat pana recent acest acord interguvernamental, solicitand ca 15% din gazele transportate de Nabucco sa revina pietei interne turce. Turcia depinde in proportie de 65% de importurile de gaz din Rusia. Garantii privind securitatea aprovizionarii cu gaze urmau sa fie incluse in acord, insa fara procentajul vizat de turci.

In schimb, Turcia va beneficia de taxe de tranzit mai mari decat celelalte tari prin care va trece conducta. "Acordul prevede principiul ca taxele sa fie distribuite in functie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecarei tari (...) Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adica intre 400 si 450 de milioane de euro pe an", a declarat un diplomat turc pentru AFP.