"Nu, criza nu s-a incheiat", a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow, intrebat daca este de parere ca economia mondiala isi va reveni semnificativ anul viitor.

"Am putea observa o tendinta de stabilizare in acest an si o perioada de crestere slaba in 2010, insa este prea devreme pentru a fi siguri, in special din cauza problemelor cu care se confrunta companiile in obtinerea de credite pentru investitii", a mai spus Mirow, potrivit NewsIn.
Presedintele BERD a adaugat ca, in ce priveste Uniunea Europeana, cele mai mari probleme cu economia le au statele baltice - Letonia, Lituania si Estonia - in aceasta ordine si Ungaria.

Cat priveste tarile din afara Uniunii Europene, directorul BERD a descris situatia din Ucraina ca fiind "intr-o stare deosebit de critica". "Vrem sa fim de ajutor, insa Ucraina trebuie sa demonstreze ca este pregatita sa faca reforme", a spus Mirow.

"Suntem ingrijorati de doua aspecte", a adaugat el, referindu-se la rolul Ucrainei ca tara de tranzit pentru gazele rusesti catre Europa. "Primul este faptul ca Ucraina furnizeaza gaze sub pretul pietei catre proprii sai clienti, ducand la noi deficite structurale. Nici in ziua de azi nu stim exact cat gaz este furnizat pe o parte si cat gaz, si in ce scopuri, este extras pe cealalta parte", a adaugat presedintele BERD.

Rusia furnizeaza cam 25% din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene si livreaza 80% din aceasta cantitate prin Ucraina.