BCE cumparase la finalul saptamanii trecute obligatiuni ipotecare de 23 milioane euro, ca parte a programului de 60 miliarde euro pentru cumpararea de obligatiuni ipotecare. BCE si bancile centrale vor continua sa cumpere obligatiuni ipotecare denominate in euro de pe piata primara si secundara, in urmatorul an, potrivit NewsIn.

La inceputul lunii iunie, cancelarul german Angela Merkel a criticat bancile centrale, punand la indoiala deciziile acestora de a lua masuri non-standard pentru lupta impotriva crizei si cerand o revenire la decizii "rationale" privind politica monetara.

Majoritatea bancilor centrale majore, precum Federal Reserve si Bank of England, au implementat masuri non-standard mai agresive decat Banca Centrala Europeana (BCE), cum ar fi cumpararea de active.

Banca centrala americana, Federal Reserve, de exemplu, a anuntat in martie ca va cumpara obligatiuni guvernamentale pe termen lung de 300 miliarde dolari, pentru prima data din anii '60, in timp ce Bank of England a crescut limita pentru programul de cumparare a activelor, la 125 miliarde lire sterline.