Gigantul energetic Gazprom va taia programul de investitii pe 2009 la 775 miliarde ruble (24,20 miliarde dolari), de la nivelul anterior de 920 miliarde ruble, a spus luni premierul rus Vladimir Putin, scrie Reuters.

Gazprom, monopolul rus din sectorul gazelor naturale, a afisat un profit atribuibil actionarilor de 742,9 miliarde ruble pentru 2008, sub estimarile analistilor, ca urmare a unor datorii neperformante, potrivit NewsIn.

Profitul a fost echivalent cu 29,9 miliarde dolari, calculat la un curs mediu din 2008 de 24,81 ruble/dolar. Rubla s-a depreciat puternic de la inceputul celui de-al patrulea trimestru.

In contextul crizei, Gazprom vrea sa lanseze o emisiune de eurobonduri in doua transe, denominata in euro si dolari, si a carei valoare totala ar putea atinge 2 miliarde dolari, conform unor surse din sectorul bancar.

Gazprom, cea mai indatorata companie din Rusia, cu datorii consolidate de 60 miliarde dolari, s-a adresat ultima data pietei in iunie 2008, cu o emisiune de obligatiuni de 500 milioane dolari, pe cinci ani, cu un randament de 7,51%.

Companiile din Rusia trebuie sa ramburseze imprumuturi straine de peste130 miliarde dolari anul acesta si multe dintre ele au demarat discutii cu creditorii straini pentru restructurare acestora, dupa ce oficialii de la Kremlin au inchis programul de 50 miliarde dolari pentru refinantare.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bursa din Moscova inregistreaza cea mai mare crestere din luna iunie