Astfel, bancile trebuie sa practice remuneratii care sa nu incurajeze si nici sa nu recompenseze asumarea de riscuri excesive. Chiar daca executivul european nu va interzice bonusurile acordate bancherilor, el va cere totusi existenta unui echilibru intre partea fixa a salariului si bonusuri, potrivit NewsIn.

Comisia estimeaza ca o componenta fixa mai ridicata ar putea reduce riscurile excesive pe care si le asuma unii din dorinta de a-si mari salariile prin rezultate pe termen scurt.

De asemenea, CE considera ca platile acordate la finalul prematur al unui contract ar trebui sa reflecte performantele realizate si sa fie concepute "intr-o maniera care sa nu recompenseze esecul".

Autoritatile de supraveghere bancara ar trebui, totodata, sa poata pedepsi, prin amenzi sau alte sanctiuni, bancile care nu respecta aceste reguli.
Celelalte propuneri prezentate de Comisie se refera la reglementari privind transformarea creantelor in titluri tranzactionabile pe piata, care au fost una dintre cauzele crizei financiare. Aceasta a provocat pierdei in cascada ale institutiilor financiare care au cumparat acest tip de titluri cu randament ridicat, potrivit CE.

Bruxelles-ul intentioneaza sa ceara bancilor sa conserve un capital mai mare pentru a acoperi riscurile, in cazul in care investesc in produse derivate, pentru a crea un climat de incredere pe piata, a declarat comisarul european pentru piata interna, Charlie McCreevy.