Guvernul rus prevede o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 10,2% in primul trimestru si cu 6,8% in al doilea trimestru, declin urmat de o usoara revenire a economiei in 2010, au anuntat agentiile de presa rusesti, inainte de un consiliu ministerial, relateaza AFP.

In al doilea trimestru, productia industriala, punctul slab al economiei rusesti, urmeaza sa scada cu 9,8%, relateaza agentiile Ria Novosti si Interfax, citand estimarile guvernamentale, potrivit NewsIn.

Rusia urmeaza sa inregistreze in perioada iulie-decembrie o scadere de 24% a investitiilor de capital, comparativ cu al doilea semestru din 2008, scadere mai drastica decat in prima jumatate a acestui an.

Insa, la nivel mondial, situatia va incepe sa se detensioneze in urmatoarele sase luni, pe fondul unui reflux al factorilor de criza la nivel international, datorita unei politici bugetare si fiscale mai flexibile si datorita primelor efecte ale masurilor anticriza.

Estimarile au fost realizate pe baza unui pret mediu al petrolului de 57 dolari/baril in al doilea trimestru, exporturile rusesti bazandu-se in mare parte pe combustibilii fosili.

Pentru anii urmatori, ministerul sugereaza elaborarea unor bugete bazate pe previziuni de crestere "moderat optimiste", de 1% in 2010, 2,6% in 2011 si 3,8% in 2012.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia rusa va scadea cu 6,5% in 2009. Banca Mondiala estimeaza ca PIB-ul Rusiei va scadea cu 7,9% in 2009, aproape dublu fata de asteptarile anterioare, din cauza crizei globale si nivelului scazut al productiei industriale si al investitiilor.

Pe termen mediu, in actualul context economic, Banca Mondiala estimeaza o crestere economica cu 3,5% in 2011 si 2012, PIB-ul urmand sa se intoarca la nivelul atins inaintea crizei financiare la finalul celui de-al treilea trimestru din 2012.

Estimarile privind inflatia au ramas neschimbate, la 11-13% in 2009.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Date si indicatori macroeconomici care influenteaza preturile monetare