"In jocul dintre Nabucco si South Stream, echipa UE este acum in avantaj", scrie Vedomosti.

"Este evident ca Nabucco devanseaza considerabil South Stream, pentru ca el beneficiaza de o sustinere mare din partea a aproape intregii Europe. South Stream, opera Gazprom, nu se poate lauda cu o astfel de sustinere", scrie Kommersant, conform NewsIn.

"A fost incheiata o alianta a gazului impotriva Moscovei", denunta Komsomolskaïa Pravda, calificand acordul drept "o lovitura data politicii energetice a Rusiei".

"Expertii au considerat mult timp Nabucco drept un proiect mort in fasa. Insa acum situatia s-a schimbat", scrie Rossiïskaïa Gazeta.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct de 3.300 kilometri lungime pentru transportarea spre UE a pana la 31 miliarde de metri cubi de gaz ce provine din Asia Centrala, trecand prin Turcia si sud-estul Europei si evitand Rusia.

Proiectul este in concurenta cu South Stream, care ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra legand Rusia de Bulgaria, de unde ar porni apoi o conduca spre nord-vest spre Austria si una spre sud, spre Grecia si Italia.

Nabucco urmareste sa reduca dependenta energetica a europenilor de Rusia, avand in vedere ca, in prezent, un sfert din gazul consumat in Europa provine din Rusia.