Franta a indemnat companiile europene sa urmeze mai indeaproape exemplul rivalilor americani si sa adopte un asa-zis ''patriotism economic'' in actiunile lor, se arata intr-un material realizat de EUobserver.

Astfel, ministrul francez al Finantelor, Thierry Breton, le-a cerut oamenilor de afaceri europeni sa practice ''patriotismul economic'' si sa fie mult mai atenti in actiunile lor de delocalizare sau de preluare. Afirmatia a survenit insa dupa ce ministrul francez a petrecut o zi intreaga pe Wall Street in incercarea de a-i asigura pe investitorii americani ca Franta nu se indreapta catre un protectionism economic. Dimpotriva, a precizat Breton, ''Franta este deschisa pentru afaceri''.

"Exista o diferenta intre patriotism si protectionism. Legislatia franceza este clara", a spus Thierry Breton. Oficialul francez, fost lider corporatist care a devenit ministru la inceputul anului, a oferit aceste asigurari in contextul in care relatiile dintre Guvernul de la Paris si companiile americane au devenit tensionate in urma planului producatorului de computere Hewlett Packard de a renunta la 1.240 de locuri de munca in Franta. Disputa survine la numai cateva saptamani dupa speculatiile privind preluarea ostila a grupului Danone de catre firma americana PepsiCo, care au provocat reactii energice ale autoritatilor si opiniei publice.

Breton a mai spus ca firmele trebuie sa avertizeze din timp in legatura cu planurile de restructurare si, desi a minimizat rolul statului in economie, a semnalat o victorie a Guvernului in negocierile cu Hewlett Packard, pentru atenuarea masurilor de reducere a fortei de munca.

"Sunt convins ca mesajul a fost auzit si ca situatia va evolua bine", a afirmat Breton.
In paralel, la Paris, Ministerul Muncii a anuntat ca numarul locurilor de munca de la Hewlett Packard care vor fi afectate de restructurare va fi redus.