Investitiile straine directe (SID) din China au scazut in iunie cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 8,96 miliarde dolari, a anuntat Ministerul Comertului, citat de AFP.

In mai, China inregistrase o scadere anuala a investitiilor straine de 17,8%, la 6,38 miliarde dolari.

In primele sase luni ale anului, investitiile sunt estimate la 43,01 miliarde dolari, in declin cu 17,91% fata de aceeasi perioada din 2008, arata calculele AFP, dupa ce au totalizat 34,05 miliarde dolari in primele cinci luni, potrivit statisticilor oficiale, informeaza NewsIn.

In perioada ianuarie-iunie 2008, companiile straine au investit in China 52,4 miliarde dolari.

Investitiile straine directe au inceput sa scada in octombrie, din cauza crizei economice si financiare internationale, ce a determinat companiile straine sa fie prudente si sa pastreze lichiditatea.

Scaderea s-a mai temperat, totusi, din luna aprilie, cand declinul anual a fost de 22,5%.

China ramane una dintre principalele destinatii pentru investitiile straine si analistii prevad ca declinul se va inversa in lunile urmatoare, odata ce revenirea economica va fi confirmata.

Afluxul de valuta a contribuit in ultimii ani la formarea unor enorme rezerve valutare, cele mai mari din lume, acestea depasind la sfarsitul lunii iunie 2.000 miliarde dolari, a anuntat banca centrala chineza.

Rezervele valutare au crescut cu 178 miliarde dolari in al doilea trimestru, la 2.132 miliarde dolari. Cresterea o depaseste cu mult pe cea de 7,7 miliarde dolari inregistrata in trimestrul precedent.

Banca centrala chineza se asteapta ca rezervele valutare sa urce cu 218 miliarde dolari in 2009, dupa ce in 2008 acestea au sporit cu 419 miliarde dolari si cu 462 miliarde dolari in 2007.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Topul celor mai mari investitori germani din Romania