Germania va fi confruntata cu o inrautatire masiva a conditiilor de creditare pentru companii in 2010, efectele recesiunii fiind resimtite din plin pe bilanturile contabile ale firmelor, a declarat asociatia exportatorilor germani, BGA, relateaza Reuters.

"Criza creditelor va fi in continuare foarte acuta si in 2010", a declarat presedintele BGA, Anton Boerner, cu ocazia unei conferinte de presa.

Criza economica globala a afectat sectorul german al exporturilor, BGA asteptandu-se la o reducere cu 18% a acestora in 2009, urmand apoi o crestere de 5%-7% in 2010, a precizat Boerner, potrivit NewsIn.

Germania a adoptat deja un plan al "bancilor toxice", care le va permite creditorilor sa elimine activele toxice de pe bilanturile contabile.

Guvernul spera ca prin aceste masuri, bancile sa poata reporni creditarea, sporind astfel investitiile si contribuind la accelerarea cresterii economice.

Ministrul de finante Peer Streinbrueck si alti legislatori sunt ingrijorati ca piata creditelor ar putea fi din nou afectata, eliminand progresul realizat in ultima perioada de principala economie a Europei.

Steinbrueck a scris principalilor bancheri germani pentru a le spune ca au o responsabilitate de a oferi credite companiilor, facand apoi referire si la posibilitatea ca banca centrala germana, Bundesbank, sa cumpere obligatiuni corporative pentru a imbunatati conditiile de creditare.

Un purtator de cuvant al guvernului a declarat ca Germania nu ia in calcul posibilitatea de a oferi credite companiilor prin intermediul Bundesbank.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si