Ungaria ar putea sa nu mai foloseasca in acest an restul creditului de la FMI

Ungaria ar putea sa nu aiba nevoie in 2009 de restul liniei de creditare acordate de Fondul Monetar International (FMI) si se va concentra anul viitor pe obtinerea de fonduri prin emisiuni de eurobonduri, a spus vineri un inalt oficial al agentiei de administrare a datoriei pubice, reateaza Reuters.
Totusi, guvernul de la Budapesta ar putea folosi urmatoarea transa care ar urma sa fie acordata in 2010, a declarat Laszlo Andras Borbely, director adjunct al agentiei pentru administrarea datoriei publice, pentru agentia de presa Dow Jones, preluata de Reuters.

Piata titlurilor de stat din Ungaria aproape ca a inghetat in octombrie 2008, fortand guvernul sa recurga la un imprumut de urgenta de 25,1 miliarde dolari acordat de FMI si Comisia Europeana, pentru a evita un colaps financiar.

Pana in prezent, Ungaria a tras trei transe, in valoare totala de 8,4 miliarde euro, din imprumutul de la FMI, de 11,7 miliarde euro, stabilit prin programul de finantare cu Ungaria pe 6 noiembrie 2008.

Ungaria a folosit banii primiti pentru rambursarea datoriilor, pana in aprilie, cand a relansat licitatiile de titluri de stat. De la inceputul lui iulie, volumul emisiunilor de titluri de stat a fost majorat.

Joi, agentia de administrare a datoriei publice a vandut obligatiuni in forinti in valoare de 84,5 miliarde forinti (307 milioane euro), iar saptamana aceasta a revenit pe piata privata internationala de capital, vanzand eurobonduri in valoare de 1 miliard de euro.

Emisiunea de obligatiuni in euro a fost suprasubscrisa de aproape trei ori, atragand 190 de oferte in valoare totala de 2,9 miliarde euro.

Unii analisti considera, insa, dezamagitor plasamentul de eurobonduri si sustin ca pietele obligatiunilor unguresti sunt inca "la o distanta considerabila de normalitate".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri