Hypo Real Estate ar putea avea nevoie de o injectie de capital

Hypo Real Estate (HRE), banca germana in curs de nationalizare, ar putea avea nevoie de o injectie de capital de peste 10 miliarde euro pentru a supravietui, a declarat Michael Endres, presedintele consiliului de supraveghere al bancii, intr-un interviu citat de AFP.
"Nu as fi surprins daca o injectie de capital de 10 miliarde euro in HRE nu ar fi de ajuns", a declarat Endres, pentru publicatia Welt am Sonntag.

Statul german a acordat deja lichiditati de peste 3 miliarde euro si garantii pubice de 100 miliarde euro pentru HRE, una dintre cele mai mari banci ipotecare din Germania, care a suferit pierderi de 5,46 miliarde euro in 2008.

In toamna anului trecut, HRE s-a confruntat cu mari dificultati, dupa colapsul Lehman Brothers, pe care avea expuneri, si prbemele inregistrate de Depfa, subsidiara HRE din Irlanda. Guvernul german a decis sa nationalizeze banca, pentru a evita un faliment care ar fi putut destabiliza intregului sistem financiar german.

"Este clar ca banca are o problema de lichiditati", a spus Endres, care a acuzat fosta conducere a bancii ca a investit fara o analiza atenta in strainatate, inclusiv in tari pe care nu le cunostea sufucient si in care nu avea reprezentante.

El a estimat ca problemele bancii provin de dinainte de debutul crizei financiare mondiale.

"Este incorect sa spunem ca problemele HRE au aparut dupa falimentul Lehman Brothers. Acesta a fost doar declansatorul", considera Endres.

HRE a anuntat recent ca se asteapta la o scadere a performantelor financiare in al doilea trimestru din 2009, care va insuma "cel putin cateva sute de milioane de dolari", in principal din cauza imprumuturilor imobiliare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri