Subliniind ca economia slaba a Statelor Unite va garanta, cel mai probabil, politici monetare extrem de relaxate pe termen lung, Bernanke a mentionat intr-un articol de opinie ca Federal Reserve ar putea creste dobanzile, chiar si in contextul in care fluxul de lichiditati "inunda" sistemul financiar.

"Politicile monetare relaxate vor fi, cel mai probabil, garantate pentru o perioada indelungata. La un moment dat, totusi, cand economia isi va reveni, vom trebui sa inasprim politica monetara pentru a preveni problemele generate de inflatie", a scris Bernanke intr-un articol publicat pe pagina de Internet a cotidianului Wall Street Journal.

Scoaterea in evidenta a "strategiei de renuntare" la politica monetara extraordinara a oferit o avanpremiera la declaratia pe care Bernanke o va face in fata Congresului, la prezentarea raportului economic bianual al Federal Reserve, anunta NewsIn.

Investitorii au reactionat foarte putin in fata celor sustinute de articol.

"Bernanke nu pare prea nerabdator sau ingrijorat sa inlature stimulii financiar in exces existenti in sistem", a declarat Sue Trinh, strateg valutar in cadrul companiei RBC Capital Markets din Sydney, Australia.

Federal Reserve a redus rata dobanzii pentru depozite la o zi la aprope de zero si a injectat peste 1.000 de miliarde dolari in pietele financiare, pentru a tempera cea mai severa criza bancara de la Marea Criza si una dintre cele mai severe recesiuni din ultimii zeci de ani.

Unii economisti sunt ingrijorati ca politicile agresive ale bancii centrale americane ar putea duce la accelerarea inflatiei, in momentul in care economia va reincepe sa creasca.

Bernanke recunoaste ca acumularea de rezerve bancare masive la Federal Reserve ar putea declansa presiuni inflationiste nedorite atunci cand bancile vor gasi mai multe oportunitatie de creditare.

Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite a scazut in primul trimestru cu 5,5%, in termeni anuali, conform cifrelor oficiale definitive publicate la sfarsitul lunii iunie de oficialii de la Washington.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit recent in urcare estimarile privind economia Statelor Unite, mizand acum pe o revenire mai puternica incepand de la jumatatea lui 2010, insa a atras atentia asupra riscurilor care o ameninta, in special criza din sectorul imobiliar.

In raportul anual privind economia americana, FMI estimeaza ca produsul intern brut va scadea cu 2,5% in 2009, fata de 2,8% cat fusese estimat anterior, si va creste cu 0,75% in 2010.

Totusi, Federal Reserve mizeaza pe o scadere intre 1,3% si 2% a PIB-ului, in 2009, si o crestere de pana la 3% in 2010.