"Produsul intern brut (PIB) nominal din 2008 a fost de 24,716 milioane marci (18 milioane dolari), in timp ce economia reala a crescut cu 5,42%", a declarat seful agentiei de statistica, Zdenko Milinovic, in cadrul unei conferinte de presa.

Banca centrala a Bonsiei estimase o crestere economica de 6% in 2008, dar ulterior a revenit in coborare asupra datelor, asteptand o crestere a PIB-ului de 5,5%, anunta NewsIn.

Milinovic a declarat ca industriile de procesare si comert au avut cea mai mare contributie la cresterea economica, generand 15,1%, respectiv 13,6% din PIB. Sectorul administratiei publice a generat 10% din PIB, in timp ce piata imobiliara a adus 9,5%.

PIB-ul pe cap de locuitor a atins 6.435 marci, a mai spus Milinovic. Asemenea altor state din Europa de Est, Bosnia a fost nevoita sa implementeze masuri de austeritate pentru a face fata crizei economice globale.

Fondul Monetar International (FMI), care a aprobat luna aceasta un acord stand by de 1,57 miliarde dolari pentru Bosnia, se asteapta ca economia statului sa se comprime cu 3% anul acesta, pentru ca mai apoi sa stagneze in 2010.

Pentru a primi banii necesari pentru temperarea deficitului de cont curent de 8,5% din PIB, sau 1,7 miliarde dolari, Bosnia nu are alta optiune decat sa implementeze o serie de reforme sociale dure, potrivit declaratiilor de la finalului lunii iunie ale ministrului bosniac de finante.

Letonia, Romania, Ungaria, Ucraina si alte tari din regiune au cerut sprijinul FMI, dupa ce aversiunea globala fata de risc si blocarea creditarii au ingreunat accesul la capital.