Primul proces in dosarul Parmalat, unul dintre cele mai mari scandaluri financiare europene, a inceput, ieri, la Milano.

La aproape doi ani dupa cel mai important crah financiar italian, care a provocat o pierdere de 14,3 milioane de euro grupului Parmalat, fondatorul grupului Calisto Tanzi va comparea impreuna cu alte cincisprezece persoane fizice si trei juridice. Calisto Tanzi si cei 15 complici ai sai - directori, avocati, contabili - sunt acuzati de intocmire de contabilitate falsa, comunicare de informatii financiare false si inselatorie la adresa autoritatilor.

Audierea, care va fi consacrata unor probleme de procedura, s-a deschis cu intarziere, intr-o sala plina cu jurnalisti, avocati ai unor pagubiti.Calisto Tanzi a decis sa nu fie prezent la audiere. Potrivit declaratiilor unuia dintre avocatii sai, Tanzi nu intentioneaza sa atace, ci sa-si asume responsabilitatea si sa lamureasca contextul in care s-au produs faptele contestate.

Dupa trei ore consacrate chestiunilor de procedura, magistratii au decis urmatorul termen, pentru 2 decembrie. Se asteapta ca procesul de la Milano sa dureze mai multe luni.

In acest scandal, Biroul italian al Bank of America, cel al firmei de audit Deloitte & Touche si o companie italiana afiliata Grant Thornton au fost, de asemenea, acuzate pentru ca au ajutat Parmalat sa-si dezinformeze investitorii. Bank of America si Deloitte au negat acuzatiile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Avocat: Firmele germane din energia solara se descurca dificil