Reducerile aduc deficitul public al Lituaniei la 8% din produsul intern brut (PIB), a anuntat ministrul de finante, Ingrida Simonyte, adaugand ca anul viitor statul va trebui sa faca economii sau sa obtina venituri suplimentare de 4-5 miliarde litas.

Lituania se straduieste sa evite o probusire a finantelor publice si o depreciere a cursului valutar, in contextul in care economia este estimata sa se comprime cu 18% in acest an. Tara vecina Letonia a fost nevoita deja sa apeleze la ajutor international.

Masura ar trebui sa aduca deficitul bugetar la 4,8 miliarde litas, a spus Simonyte, echivalent cu circa 4,8% din PIB. Veniturile pentru 2009 au fost stabilite la 20,8 miliarde litas, iar cheltuielile la 25,6 miliarde litas.

"Fara aceste amendamente, veniturile ar fi scazut si mai mult, iar deficitul ar fi fost mai mare", a mai spus ministrul.

Amendamentele presupun majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 21%, insa guvernul a redus veniturile bugetare cu 2,1 miliarde litas, in timp ce cheltuielile au fost reduse cu numai 187 milioane litas, incluzand scaderea salariilor din sectorul public cu 5-8%.

Premierul Lituaniei a declarat ca guvernul poarta discutii cu sindicatele si cu grupurile de afaceri, pentru majorarea contributiilor sociale si la reducerea pensiilor. Aceste masuri ar ajuta fondul bugetar social, ce a inrgistrat in prima jumatate a anului o adancire a deficitului la peste 1% din PIB.

Economia Lituaniei s-a comprimat in primul trimestru peste asteptarile initiale, arata ultimele date revizuite, in timp ce premierul Andrius Kubilius estimeaza ca produsul intern brut ar putea scadea in 2009, per total, cu pana la 15%.

Datele revizuite arata ca in primul trimestru din 2009, PIB-ul Lituaniei a scazut cu 13,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste estimarile anterioare care indicau ca economia se va comprima cu 12,6%. In ultimul trimestru din 2008, PIB-ul a scazut cu 2,2%.

La nivel trimestrial, PIB-ul a scazut cu 10,5%, in timp ce datele preliminare aratau o scadere cu 9,5%. Oficiul de statistica a anuntat ca productia tuturor sectoarelor a scazut in primele trei luni ale anului. De asemenea, cheltuielile gospodariilor s-au redus cu o rata anuala de 15,1%.

Asemenea vecinilor sai, Estonia si Letonia, economia Lituaniei trece prin cea mai severa recesiune de dupa destramarea Uniunii Sovietice, din cauza crizei globale. Din aceasta cauza, oficialii letoni au fost nevoiti sa ceara ajutor finaciar din partea Fondului Monetar International.

Kubilius crede ca Lituania va adopta moneda unica pana in 2011, acesta fiind cel mai optimist scenariu, dar se declara precaut in ceea ce priveste alte reduceri bugetare, necesare pentru temperarea deficitului, pentru ca nu doreste ca economia sa intre intr-un ciclu de incetinire puternica.