Economia Marii Britanii a scazut cu 0,8% in al doilea trimestru, comparativ cu primul, a anuntat Oficiul National de Statistica (ONS), in contextul in care economistii mizau pe o coborare de doar 0,3% a produsului intern brut (PIB), scrie Bloomberg.

In termeni anuali, economia Regatului s-a comprimat cu 5,6%, nivel nemaiatins din 1955, cand datele statistice au inceput sa fie colectate.
Sectorul constructiilor a inregistrat o scadere de 2,2% fata de primul trimestru, in timp ce declinul din sectorul serviciilor de afaceri a fost de 0,7%, raportat la trimestrul anterior.

Desi guvernul a alocat 1.400 miliarde lire sterline (2.300 miliarde dolari) pentru sprijinirea creditarii si salvarea unor banci precum Royal Bank of Scotland Group Plc, numarul somerilor a continuat sa creasca, subliniaza Bloomberg.

Astfel, 281.000 de persoane si-au pierdut locul de munca in intervalul de trei luni incheiat in mai, marcand cel mai ridicat nivel din 1971, cand datele privind acest sector au inceput sa fie adunate. Numarul celor care primesc ajutoare de somaj a ajuns la 1,56 milioane persoane, marcand cel mai ridicar nivel din ultimii 12 ani.

Cifrele pun in evidenta situatia precara in care se afla economia britanica, care a intrat in recesiune in ciuda masurilor de sprijin luate de guvern, scrie The Telegraph.

"Am trecut de ce era mai rau, dar nu ne indreptam catre o perioada de crestere puternica", a spus Alan Clarke, economist in cadrul BNP Paribas.
Cifrele publicate vineri reprezinta estimarile preliminare ale ONS, iar acestea ar putea fi revizuite in urmatoarele luni, subliniaza Times.

Economia a scazut, astfel, pentru al cincilea trimestru consecutiv, conform Financial Times. "Cifrele povizorii privind produsul intern brut sunt socante si distrug orice sperante ca economia ar fi iesit din recesiune", a spus Vicky Redwood, economist in cadrul Capital Economics.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Vacante pentru iubitorii de vin: TOP 5 destinatii mai putin cunoscute