Oficialul a avertizat in legatura cu subestimarea gravitatii crizei, in contextul in care se asteapta la noi probleme ce vor afecta recuperarea economica.

Mirow a subliniat ca o crestere accentuata a creditelor neperfomante si posibila intrare in incapacitate de plata a marilor companii reprezinta motive de ingrijorare privind regiunea. Acesta a spus ca statele din regiune ar trebui sa se concentreze asupra unei cresteri sustenabile si de durata, dupa ce criza se va incheia.

De asemenea, seful BERD estimeaza ca finantarea din partea bancii se va mentine la un nivel ridicat.

Economiile statelor din Europa Centrala si de Est vor scadea cu 5% in 2009, iar cele din fostul spatiu sovietic cu 5,8%, estimeaza FMI. BERD mizeaza pe o scadere intre 4% si 15% a economiilor Romaniei, Rusiei, Turciei si Ucrainei.

"Desi o criza bancara sistemica a fost evitata in regiune, capitalizarea adecvata a sistemului bancar ramane un obiectiv principal", a spus Mirow.

Infiintata in 1991 la sfarsitul Razboiului Rece, pentru a ajuta fostele tari comuniste sa se adapteze la pietele libere, BERD a anuntat ca va cheltui suma record de 7 miliarde euro in acest an, in investitii in regiunea in care opereaza, pentru a combate cea mai grava criza financiara de la caderea de acum 20 de ani a Zidului Berlinului.

Avertismentul BERD vine in contextul in care Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a urcat in iunie estimarile privind evolutia economiilor celor 30 de state membre, pentru prima data in ultimii doi ani, in contextul unor semne de revenire in SUA.

Astfel, economia zonei OCDE va scadea cu 4,1% in 2009 si ar trebui sa avanseze cu 0,7% in 2010. In martie, OCDE estimase ca economia zonei a scadea cu 4,3% in 2009 si cu 0,1% in anul urmator.

Noua perspectiva conrasteaza cu estimarile Bancii Mondiale, care considera ca recesiunea globala va fi mult mai grava decat estimase cu trei luni in urma.