Economia Lituaniei a scazut cu 22,4% in al doilea trimestru, in termeni anuali, conform datelor preliminare publicate de institutul de statistica al tarii, in contextul in care productia s-a prabusit si vanzarile cu amanuntul au scazut drasti.
Declinul, cel mai accentuat din Uniunea Europeana, vine dupa o comprimare de 13,3% inregistrata in primul trimestru. In al doilea trimestru din 2008, economia crescuse cu 5,2%, potrivit NewsIn.

Economiile Estoniei, Letoniei si Lituaniei se prabusesc dupa caderea sectoarelor imobiliare, inghetarea creditarii si scadere cererii pentru bunurile exportate de aceste tari. Economia Lituaniei a scazut cu 18,1% in primele sase luni.

Productia industriala a scazut cu 20,4% in al doilea trimestru, iar vanzarile cu amanuntul cu 27,7%.

Lituania se straduieste sa evite o prabusire a finantelor publice si o depreciere a cursului valutar, in contextul in care economia este estimata sa se comprime cu 18% in acest an. Tara vecina Letonia a fost nevoita deja sa apeleze la ajutor international.

Banca centrala a Lituaniei a estimat o comprimare a economiei cu 15,6% anul acesta, in timp ce ministerul de finante a anuntat ca exista riscul unei scaderi cu 18,2% a produsului intern brut (PIB).

Banca centrala a anuntat intr-un raport ca imprumuturile neperformante au crescut in primul trimestru la 8,2% din portofoliul total al imprumuturilor de 68 miliarde litas, de la 4,5% la finalul lui 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
CORONAVIRUS| Încă 3 state anunță primele infectări
Setari Cookie-uri