Bancile din zona euro au inasprit din nou standardele de creditare in al doilea trimestru al anului si sunt asteptate a proceda asemanator in lunile ce vor urma, insa intr-un ritm mai temperat, a anuntat Banca Centrala Europeana (BCE), relateaza Reuters.

In ultimul studiu, BCE a precizat ca problemele economice reprezinta principala cauza a reducerii creditarii destinate atat gospodariilor cat si firmelor.

Datele BCE arata ca cererea de credite venita din partea firmelor a scazut in al doilea trimestru, companiile cerand mai putina finantare pentru investitii in capital fix, fuziuni sau achizitii si restructurari corporative, potrivit NewsIn.

Bancile se asteapta la o accelerare a ritmului creditarii pentru firme in al treilea trimestru.

"Privind inainte, bancile se asteapta ca inasprirea standardelor aplicare creditarii pentru gospodarii sa se tempereze in al treilea trimestru din 2009", a precizat BCE.

"Cererea neta de credite pentru companii va deveni pozitiva in al treilea trimestru din 2009, marcand primul rezultat de acest tip din al patrulea trimestru din 2007", a adaugat BCE.

Bancile au inasprit standardele de creditare pentru gospodarii si companii in ultimele opt trimestre, avand in vedere ca criza financiara a redus apetitul pentru risc al institutiilor financiare.

In timp ce economistii cred ca cererea redusa este principalul motiv pentru scaderea creditarii, politicienii si responsabilii BCE fac presiuni asupra bancilor sa faca mai multe pentru a sustine economia, prin oferirea de credite din fondurile primite de la guverne si de la banca centrala a zonei euro.

Cele 118 banci ce au luat parte la studiul BCE au precizat ca accesul la finantare pe pietele monetare a fost mai facil in al doilea trimestru.
Conform datelor BCE, cererea pentru credite ipotecare a fost usor pozitiva in al doilea trimestru, insa se asteapta o revenire pe teritoriul negativ in lunile ce vor urma.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Tiparnita BCE porneste: lapte si miere sau dezamagire totala?