Bulgaria va aplica in noiembrie pentru intrarea in mecanismul ratei de schimb, testul de doi ani al Uniunii Europene pentru stabilitatea monedei, inainte de renuntarea la leva si trecerea la euro, a spus ministrul finantelor Simeon Djankov, scrie Bloomberg.
Acesta a spus ca s-a inceput intocmirea documentatiei necesare pentru a se putea aplica la sistemul ERM (exchange-rate mechanism), informeaza NewsIn.

”Exista un grad ridicat de incertitudine referitor la ceea ce se intampla in regiune, in ceea ce priveste criza financiara. Nu ne va afecta cererea de intrare, ci rapiditatea cu care aceasta va fi analizata”, a spus oficialul.

Leva este legata de euro in cadrul unei grile valutare ce tine moneda bulgara la 1,9558/euro. Intrarea in ERM ar permite levei sa fluctueze cu un maxim de 15% in cadrul unui anumit culoar.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a inregistrat pentru prima data de la declansarea crizei economice mondiala o scadere a PIB-ului cu 3,5% fata de primul trimestru al anului 2008.

In trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,5%, in al treilea cu 6,8%, in al doilea cu 7,1%, iar in primul cu 7%.

Djankov a spus recent ca economia Bulgariei se va comprima cu 6,3% in 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Primavara bulgara? Protestatarii refuza sa fie guvernati de oligarhi