HSBC Holdings, cea mai mare banca din Marea Britanie, a afisat in primul semestru o scadere cu 57% a profitului, in timp ce Barclays, cel de-al doilea jucator de pe piata, a raportat o crestere a profitului de 10% in primele 6 luni.

Astfel, HSBC Holdings Plc, cea mai mare banca din Europa, a afisat in primul semestru o scadere cu 57% a profitului, dupa ce a facut provizioane de 13,9 miliarde dolari, pentru a acoperi pierderile din credite, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Profitul net a scazut la 3,35 miliarde dolari, de la 7,72 miliarde dolari in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat HSBC. Rezultatul a depasit estimarea medie a analistilor, ce mizau pe o pierdere de 600 milioane dolari.

Preluarea creditorului Household International Inc., in 2003, a dus la provizioanele de 53 miliarde dolari anuntate de banca in ultimii trei ani.

Afectat de cresterea numarului de credite neperformante din Statele Unite, grupul HSBC a decis in martie sa sisteze creditarea de consum si ar putea restructura divizia de carduri de credit a bancii, in cazul in care economia Statelor Unite se deterioreaza.

"Ne asteptam ca 2009 sa fie un an critic in ceea ce priveste pierderile din credite", a declarat Michael Chang, analist in cadrul Deutsche Bank AG.

Pierderile HSBC din deprecierea activelor si din credite sunt deja de doua ori mai mari decat cele ale Credit Suisse Group AG si Barclays Plc, potrivit datelor Bloomberg.

Pierderile inregistrate de HSBC din al treilea trimestru din 2007, de 42,2 miliarde dolari, se compara cu pierderile de 20,1 miliarde dolari inregistrate de Barclays si cu pierderile de 18,9 miliadre dolari inregistrate de Credit Suisse.

Barclays Plc, a doua mare banca din Marea Britanie, a anuntat o crestere cu 10% a profitului din primul semestru, dupa ce castigurile din investitii aproape s-au dublat, scrie Bloomberg.

Profitul net al bancii a urcat la 1,89 miliarde lire sterline (3,16 miliarde dolari), de la 1,72 miliarde lire sterline, in primele sase luni din 2008. Analistii mizasera pe un profit de 2,2 miliarde lire sterline.

Profitul Barclays Capital, divizia de valori mobiliare a bancii, a urcat la 1,05 miliarde lire sterline, de la 524 milioane lire sterline, in primele sase luni din 2008.

Lloyds Banking Group Plc isi va publica datele financiare pe 5 august si Royal Bank of Scotland Group Plc pe 7 august.

Barclays a refuzat sa accepte sprijin financiar din partea contribuabililor, asa cum au facut RBS si Lloyds. Banca a vandut actiuni si obligatiuni convertibile de 5,3 miliarde lire sterline, echivalentul a 32% din capitalul sau.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri