Cetatenii americani agreeaza nu doar campaniile care mizeaza pe nationalism, ci si boicoturile motivate de patriotism. Chiar si atunci cind le aplica unor conationali.
In SUA, societatea civila s-a implicat in sprijinirea productiei nationale prin intermediul asociatiilor si fundatiilor. Un exemplu este campania de marketing din 1970 a producatorilor americani de automobile, la acea vreme presati de concurenta japoneza. Sloganul era: „Cumpara o masina americana pentru ca vecinul tau sa isi pastreze locul de munca“. In 1985, Sam Walton, actionarul majoritar al retelei de magazine Wal-Mart, a lansat campania „Buy American“’, care continua si in prezent.

Boicot pentru Franta

Tot locuitorii SUA au venit cu ideea sa boicoteze produsele frantuzesti, pentru ca Jacques Chirac a refuzat sa sprijine ofensiva armata din Irak. Peste 40% dintre americani au declarat ca, dupa acest incident politic, le-a scazut disponibilitatea de a cumpara produsele din Hexagon.

Totusi, Franta ramine a treia tara care aprovizioneaza SUA cu vinuri, dupa Italia si Australia. Liderii a trei grupuri de afaceri din Washington i-au scris presedintelui Bush, solicitindu-i sa condamne public boicoturile care dauneaza comertului transatlantic. Ei se tem ca, la rindul lor, produsele americane, cel mai usor de recunoscut din lume, vor fi afectate de boicoturi similare.

Antiamericanism si profit

De altfel, sentimentul antiamerican pare din ce in ce mai generalizat: in Japonia, protestatarii au pus in circulatie liste cu firme „de evitat“, printre care Ford, Nike si Starbucks. In numeroase tari musulmane, consumatorilor li s-a pus in vedere sa nu cumpere produse americane. McDonald’s a recunoscut ca afacerile au avut de suferit in Orientul Mijlociu. In Thailanda, cei afectati au fost turistii americani, carora nu li s-a permis accesul in anumite statiuni. Cu toate acestea, majoritatea companiilor din SUA neaga faptul ca antiamericanismul le scade profiturile. Americanilor le place atit de mult ideea de boicot, incit se boicoteaza si intre ei in cazul lipsei de patriotism. Natalie Maines, componenta a formatiei country „The Dixie Chicks“ a trebuit, in urma unui astfel de boicot, sa isi ceara scuze public pentru ca a declarat ca ii este rusine cu presedintele SUA.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »