Curtea Suprema din Canada a decis ca guvernele locale ale provinciilor pot da in judecata industria tutunului, pentru a recupera din sumele cheltuite pentru tratarea bolilor ce au drept cauza fumatul.

Provincia Columia Britanica a demarat procedura prin care cheama in instanta mai multe companii producatoare de tutun, anul trecut, insa industria in ansamblu s-a aparat, aducand ca argument neconstitutionalitatea unui astfel de demers.

Acesta este doar inceputul. Se asteapta ca in lunile care vin mai multe procese cu mize de miliarde de dolari sa umple presa canadiana.

British Columbia cheltuieste zeci de milioane de dolari in fiecare an pentru bolnavii rezultati din fumatul activ si pasiv si doreste sa recupereze din bani.

Provincia canadiana a folosit ca precedent o lege americana, mai precis din statul Florida care permite recuperarea banilor de la producatorii de tutun. Anul trecut un adevarat scandal s-a declansat in societatea canadiana, companiile producatoare sustinand ca provincia si-a depasit competentele si nu poate cere bani de la companii locale sau din afara granitelor. Un alt argument invocat a fost cel a duplicitatii statului: pe de-o parte nu interzice vanzarea produselor de tutun, dar le considera nocive si cere despagubiri.

Cu toate acestea, Curtea Suprema sustine in unanimitate demersul British Columbia.

Alte opt provincii au anuntat ca deschide actiuni similare. Se pare ca numai in cazul Columbiei Britanice despagubirile vor ajunge la 7-8 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Regele tutunului da in judecata prima tara care a legalizat marijuana
Setari Cookie-uri