Opiniile lui Roach sunt in contradictie cu parerile optimiste ale unor analisti, dupa ce China a inregistrat in al doilea trimestru o crestere economica peste asteptari, de 7,9%.

Acesta a spus ca revenirea economiei Chinei a fost pana in prezent inegala, de cand guvernul a implementat un pachet de stimuli de 4.000 miliarde yuani (585,6 miliarde dolari), la finalul lui 2008, ca raspuns la criza financiara, informeaza NewsIn.

"Impactul stimulilor se va diminua si ritmul de crestere economica a Chinei va incepe sa scada din nou spre mijlocul lui 2010", a spus Roach, sugerand ca reducerea cresterii ar putea duce la mai multe disponibilizari si la instabilitate sociala.

"Inseamna ca autoritatile chineze vor fi nevoite sa ia in considerare un nou plan de stimuli", a adaugat Roach.

In mai, Roach a spus ca actualul pachet de stimuli este axat prea mult pe ritmul cresterii si nu pe calitatea acesteia.

Roach si-a exprimat si ingrijorarea legata de investitiile excesive in infrastructura, in detrimentul stimularii consumului privat sau al ameliorarii serviciilor de sanatate si sociale pentru populatia chineza.

China, statul cu cea mai mare contributie la cresterea economica globala, a depasit in iulie Japonia in ceea ce priveste valoarea pietei de capital, ocupand acum a doua pozitie, dupa implementarea unui pachet de stimuli de 4.000 miliarde yuani (585 miliarde dolari).

Astfel, economia chineza este singura dintre primele 10 la nivel mondial care continua sa creasca.
Investitiile straine directe din China au scazut in iunie cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 8,96 miliarde dolari. Totusi, China ramane una dintre principalele destinatii pentru investitiile straine si analistii prevad ca declinul se va inversa in lunile urmatoare, odata ce revenirea economica este confirmata.
Afluxul de valuta a contribuit in ultimii ani la formarea unor enorme rezerve valutare, cele mai mari din lume, acestea depasind la sfarsitul lunii iunie 2.000 miliarde dolari, a anuntat banca centrala chineza.

Rezervele valutare au crescut cu 178 miliarde dolari in al doilea trimestru, la 2.132 miliarde dolari. Cresterea o depaseste cu mult pe cea de 7,7 miliarde dolari inregistrata in trimestrul precedent.

Banca centrala chineza se asteapta ca rezervele valutare sa urce cu 218 miliarde dolari in 2009, dupa ce in 2008 acestea au sporit cu 419 miliarde dolari si cu 462 miliarde dolari in 2007.