Premierul rus Vladimir Putin este asteptat joi la Ankara pentru discutii despre energie, in contextul in care Turcia joaca un rol tot mai important de coridor intre tarile producatoare de hidrocarburi si Europa, informeaza AFP.
"Cooperarea in domeniul energiei va fi unul dintre principalele subiecte de pe ordinea de zi", a afirmat un asistent al premierului turc Recep Tayyip Erdogan.

Situata intre Europa si vastele zacaminte de petrol si gaz de la Marea Caspica si din Golf, Turcia si-a accentuat in ultimii ani rolul de coridor energetic catre pietele europene, informeaza NewsIn.

Luna trecuta, Ankara a gazduit semnarea unui acord pentru construirea gazoductului Nabucco, care trebuie sa transporte incepand din 2014 gaz de la Caspica spre Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, via Turcia.

Proiectul vizeaza sa reduca dependenta energetica europeana fata de Rusia. Insa Turcia are grija sa nu excluda Moscova, principalul sau partener comercial si principalul sau furnizor de gaz, iar Erdogan a subliniat ca Rusia ar putea sa se numere printre furnizorii lui Nabucco. "Este o propunere pe termen lung", a declarat el. "Participarea Rusiei la proiect nu va dauna obiectivului de diversificare a aprovizionarii energetice".

In concurenta directa cu Nabucco, Rusia si-a dezvoltat propriul proiect de gazoduct catre Europa, South Stream, si ar putea incerca sa obtina un acord cu Ankara pentru trecerea conductelor prin apele teritoriale turce din Marea Neagra, potrivit presei turce.

Rusia si Turcia nu sunt rivale in domeniul energiei, dar relatiile lor seamana cu un joc in care fiecare incearca sa atraga cealalta tara in tabara sa, scria luni analistul Semih Idiz in cotidianul Milliyet. Turcia este deja conectata la Rusia prin Marea Negara, prin gazoductul submarin Blue Stream.

In speranta de a atrage petrolul rus si kazah, Turcia sustine, pe de alta parte, un proiect de oleoduct intre porturile sale, Samsun de la Marea Neagra, si Ceyhan de la Mediterana, care serveste deja de terminal pentru oleoductele care aduc petrol azer si irakian.

Va fi discutat si proiectul constructiei primele centrale nucleare a Turciei, amanat de mai multe ori. Compania publica rusa Atomstroiexport este singura care s-a inscris la licitatie, dar guvernul turc mai trebuie sa decida daca ii incredinteaza sau nu proiectul.

Asistentul lui Erdogan a declarat ca discutiile dintre cei doi sefi de guvern se vor referi si la Caucaz. Rusia joaca un rol de mediere in conflictul dintre Azerbaidjan si Armenia pentru enclava Nagorno-Karabah, un conflict de a carui solutionare depinde normalizarea relatiilor dintre Ankara si Erevan.

Georgia constituie un alt punct delicat din relatiile ruso-turce, Ankara sustinand dorinta Georgiei de a adera la NATO, in pofida ostilitatii Rusiei fata de acest proiect.

Relatiile economice dintre Rusia si Turcia au crescut semnificativ de la caderea comunismului. In 2008, volumul schimburilor bilaterale atingea 37,8 miliarde de dolari (26,4 miliarde de euro).

Rusia furnizeaza Turciei 60% din importurile sale de gaz, iar peste un milion de turisti rusi vin in fiecare an in Turcia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri