Economia Spaniei a dat semne de redresare in sectorul manufacturier si in cel de servicii, insa economistii au avertizat ca revenirea usoara din timpul verii nu indica o adevarata ameliorare a situatiei, relateaza Reuters.
O serie de date din iunie si iulieau sustin pozitia guvernului spaniol, care apreciaza ca situatia grea din economia a trecut.

Productia industriala a scazut in iunie cu 16,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sub estimarile analistilor, marcand cel mai lent declin din ultimele opt luni, arata datele oficiale publicate miercuri, informeaza NewsIn.

Scaderea activitatii industriale din iunie vine dupa un declin de 20,5% in mai, in contextul in care analistii prevedeau o scadere de 18,3%.

"Economia Spaniei continua sa evolueze sub potential si, chiar daca ritmul comprimarii incetineste, nu putem sa fim prea entuziasmati de povestea revenirii economiei", a declarat MarkWall, economist in cadrul Deutsche Bank.

Cele mai multe semnale pozitive ale economiei Spaniei din ultimele luni au fost alimentate de un masiv plan de stimuli, in cadrul caruia s-au cheltuit circa 15 miliarde euro in prima jumatate a anului.

Planul de stimuli, unul dintre cele mai mari din lume, raportat la economie, se va ridica la peste 4% din produsul intern brut (PIB) in perioada 2008-2010 si include de la reduceri de taxe la programe de lucrari publice.

Guvernul socialist spaniol a creat in iunie un fond de noua miliarde euro prin care va putea intra in actionariatul companiilor care se confrunta cu dificultati financiare.

Scopul acestui fond este reorganizarea sectorului financiar spaniol, mai ales segmentul bancilor regionale.

Fondul va putea achizitiona participatii in anumite entitati financiare, a explicat ministrul economiei, Elena Salgado, cu ocazia unei conferinte de presa.

Limita superioara de indatorare a fondului a fost stabilita la 27 miliarde euro pentru anul 2009.

Bancile spaniole au fost relativ scutite de criza creditelor, insa anumite entitati, precum micile banci regionale, sunt expunse la spargerea bulei imobiliare spaniole, care le majoreaza numarul creditelor neperformante si ridica probleme de lichiditate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri