O serie de date din iunie si iulieau sustin pozitia guvernului spaniol, care apreciaza ca situatia grea din economia a trecut.

Productia industriala a scazut in iunie cu 16,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sub estimarile analistilor, marcand cel mai lent declin din ultimele opt luni, arata datele oficiale publicate miercuri, informeaza NewsIn.

Scaderea activitatii industriale din iunie vine dupa un declin de 20,5% in mai, in contextul in care analistii prevedeau o scadere de 18,3%.

"Economia Spaniei continua sa evolueze sub potential si, chiar daca ritmul comprimarii incetineste, nu putem sa fim prea entuziasmati de povestea revenirii economiei", a declarat MarkWall, economist in cadrul Deutsche Bank.

Cele mai multe semnale pozitive ale economiei Spaniei din ultimele luni au fost alimentate de un masiv plan de stimuli, in cadrul caruia s-au cheltuit circa 15 miliarde euro in prima jumatate a anului.

Planul de stimuli, unul dintre cele mai mari din lume, raportat la economie, se va ridica la peste 4% din produsul intern brut (PIB) in perioada 2008-2010 si include de la reduceri de taxe la programe de lucrari publice.

Guvernul socialist spaniol a creat in iunie un fond de noua miliarde euro prin care va putea intra in actionariatul companiilor care se confrunta cu dificultati financiare.

Scopul acestui fond este reorganizarea sectorului financiar spaniol, mai ales segmentul bancilor regionale.

Fondul va putea achizitiona participatii in anumite entitati financiare, a explicat ministrul economiei, Elena Salgado, cu ocazia unei conferinte de presa.

Limita superioara de indatorare a fondului a fost stabilita la 27 miliarde euro pentru anul 2009.

Bancile spaniole au fost relativ scutite de criza creditelor, insa anumite entitati, precum micile banci regionale, sunt expunse la spargerea bulei imobiliare spaniole, care le majoreaza numarul creditelor neperformante si ridica probleme de lichiditate.