Guvernul bulgar isi va reduce cheltuielile cu 46% si incearca sa gaseasca noi surse de venit pentru a-si echilibra bugetul anual, a anuntat Simeon Djankov, ministrul de finante dun Bulgaria , citat de AFP.
"Potrivit ultimelor noastre previziuni, deficitul bugetar ar trebui sa fie de 2,5 miliarde de leva la sfarsitul anului 2009", a anuntat Djankov, subliniind ca Guvernul "a aprobat astazi (miercuri - n.red.) o reducere a deficitului cu 46%", ceea ce presupune reduceri ale cheltuielilor prevazute pentru al doilea semestru cu 1,156 de miliarde de leva.

Astfel, toate ministerele si agentiile guvernamentale, cu exceptia celor ale Educatiei, Justitiei si de Interne, trebuie sa isi reduca cheltuielile prevazute pana la sfarsitul anului cu 15%.

Nici postul de radio national si televiziunea publica nu vor trebui sa isi scada cheltuielile.

Djankov a precizat ca Guvernul intentioneaza sa faca economii in cheltuielile cu investitiile, dar nu va modifica salariile, pensiile sau cheltuielile sociale.

"Urmatoarea etapa va fi gasirea unor mijloace de a ne creste veniturilor (pentru buget - n.red.), incercand sa facem sa ne intre mai mult din taxe si drepturi vamale", a adaugat ministrul, care a estimat recent la 1,2 miliarde de leva, in medie, pierderea anuala suferita de stat din caza taxelor neplatite.

Oficialul a avertizat si ca situatia economica a tarii "se va deteriora pana la sfarsitul anului".

Bulgaria a intrat in recesiune in primul trimestru al anului 2009, dupa doua trimestre in care PIB-ul a scazut. In total, la sfarsitul anului Produsul Intern Brut ar putea scadea cu circa 6,3%, potrivit estimarilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Primavara bulgara? Protestatarii refuza sa fie guvernati de oligarhi