Economia Italiei s-a comprimat cu 0,5% in al doilea trimestru, un declin mai mic decat indicau estimarile analistilor si cel mai nou semn ca recesiunea din zona euro incepe sa se tempereze, relateaza Reuters.

Italia, cea de-a treia economie din zona euro, a fost prima mare tara din regiune care a publicat statisticile de crestere economica pentru al doilea trimestru.

Scaderea de 0,5% a produsului intern brut (PIB) a fost cel de-al cincilea declin consecutiv, insa a fost mai redus decat declinul record de 2,7% din perioada ianuarie-martie, potrivit NewsIn.

In medie, analistii consultati de Reuters estimau o comprimare trimestriala de 0,7%, si o scadere anuala de 6,1%.

Datele din Germania, Franta si zona euro vor fi publicate pe 13 august, iar analistii au prevazut evolutii similare celei din Italia.

Un sondaj Reuters desfasurat inainte de publicarea statisticilor din Italia sugera ca economia zonei euro va inregistra o comprimare trimestriala de 0,8%, dupa declinul de 2,5% din primele trei luni, insa aceasta previziune ar putea parea acum pesimista.

"Analizand datele, sondajele si alte statistici, Italia se situa in urma zonei euro, astfel ca daca evolutia Italiei a depasit estimarile acesta este un semn bun pentru regiune in ansamblu", a declarat Gilles Moec, analist in cadrul Deutsche Bank.

"Cred ca ar trebui sa inregistram o comprimare a PIB-ului zonei euro cu circa 0,4% in al doilea trimestru", a adaugat acesta.

Institutul oficial de statistica din Italia, ISTAT, a anuntat ca economia a inregistrat o comprimare anuala de 6,0%, acelasi declin din primul trimestru, in care s-a inregistrat cea mai mare scadere de la inceputul masuratorilor, in 1980.

Guvernul de centru dreapta condus de premierul Silvio Berlusconi si-a redus luna trecuta previziunile cu privire la PIB-ul din acest an, la o scadere de 5,2%, dupa comprimarea de 1% inregistrata in 2008.

Guvernul a prevazut pentru 2010 o crestere pozitiva de 0,5%, cifra mai optimista decat in cazul altor tari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
O destinatie turistica din Italia, promovata de oamenii fara adapost