Rata somajului a scazut in iulie la 9,4%, de la 9,5% in luna precedenta, potrivit statisticilor publicate de Departamentul Muncii, marcand prima scadere din aprilie 2008.

Casa Alba a prevazut inainte de publicarea datelor ca acestea vor indica o crestere a ratei somajului, in ciuda semnelor ca economia Statelor Unite revine.

Cifrele publicate vineri urca numarul total de locuri de munca pierdute de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007, la circa 6,7 milioane, marcand cel mai mare declin de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Companiile continua sa reduca nivelul costurilor, semnaland ca reluarea angajarilor va avea nevoie de timp, chiar daca stimulii introdusi de administratia Obama incep sa-si faca efectul.

Rata somajului, care este estimata sa depaseasca 10% in prima parte a lui 2010, inghetarea salariilor si ieftinirea locuintelor ar putea face ca declinul cheltuielilor de consum sa afecteze revenirea economiei.

"Avem de-a face cu o revenire a pietei muncii", a declarat James O’Sullivan, economist in cadrul UBS Securities LLC. "Pentru o redresare sustenabila a consumului, avem nevoie de o imbunatatire a pietei muncii, si speram ca asta se intampla acum".

In urma revizuirii cifrelor, acestea au fost majorate cu 43.000 in mai si iunie. Cifrele publicate vineri urca numarul total de locuri de munca pierdute de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007, la circa 6,7 milioane, marcand cel mai mare declin de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Datele mai arata ca 28.200 de locuri de munca au fost create in industria auto, grav afectata de criza. Analistii estimau ca Departamentul Comertului va publica vineri disponibilizari totale ce au vizat 328.000 de persoane, in iulie.