Redresarea economiei australiene, afectata de recesiunea globala, va fi un proces de durata si rata somajului va continua sa creasca, a spus ministrul australian al finantelor Wayne Swan, scrie Bloomberg.
Oficialul a subliniat ca pachetul de stimuli fiscali a fost vital pentru temperarea efectelor crizei, informeaza NewsIn.

Ultimele date statistice au aratat o crestere a vanzarilor cu amanuntul in al doilea trimestru, iar numarul persoanelor care si-au gasit un loc de munca a urcat in iulie pana la cel mai ridicat nivel din ultimul an.

"Toate aceste vesti sunt imbucuratoare, insa nu trebuie sa ne lasam dusi de val. Ritmul recuperarii economice este inca asteptat sa fie modest", a spus Swan.

Declaratiile vin in contextul in care banca centrala a Australiei a revizuit recent estimarile din mai, privind o scadere cu 1% a economiei in 2009, mizand acum pe o crestere cu 0,5% a produsului intern brut. In 2010, economia ar trebui sa creasca cu 2,25%.

Vanzarile cu amanuntul au urcat cu 2% in al doilea trimestru, comparativ cu perioada anterioara. In SUA, acestea au scazut cu 1,6%, in Canada cu 2,2%, iar in Japonia cu 2,5%, conform unui comunicat transmis de Swan.

De asemenea, 32.200 de persoane si-au gasit un loc de munca in iulie, ceea ce a mentinut rata somajului la 5,8%.

Premierul Kevin Rudd i-a avertizat recent pe australieni sa se astepte la noi constrangeri financiare, in contextul in care economia tarii iese din recesiune, iar somajul va continua sa creasca.

Guvernul a implementat un pachet de stimuli de 42 miliarde dolari australieni (33 miliarde dolari), menit sa sprijine 90.000 de locuri de munca in urmatorii doi ani. Pana acum, acest pachet a ajutat economia sa nu intre in recesiune.

Economia australiana a crescut cu 0,4% in primele trei luni din 2009, dupa o comprimare de 0,5% in perioada octombrie-decembrie 2008.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri