Aceasta a spus ca un al doilea pachet de stimuli nu este necesar acum. Declaratie vine dupa ce aceasta a spus in 7 iulie ca Statele Unite ar trebui sa ia in considerare crearea unui al doilea pachet de stimuli care sa fie destinat cheltuielilor pentru infrastructura, informeaza NewsIn.

Tyson, care a subliniat atunci ca vorbeste in nume propriu, a spus ca actualul pachet de stimuli va putea fi implementat destul de greu, iar efectele acestuia vor putea fi vizibile in al treilea sau al patrulea trimestru.

Aceasta a spus ca pachetul de stimuli din China a fost implementat mai repede decat in SUA. Laura Tyson este profesor in cadrul Universitatii Berkeley - California si este membra a consiliului economic al presedintelui Obama.

Departamentul Comertului a aratat in mai ca pachetul de stimuli al guvernului, de 787 miliarde dolari, aprobat in februarie, a avut un impact nesemnificativ asupra economiei.

Economia americana s-a contractat cu un ritm ce s-a plasat sub asteptarile analistilor in al doilea trimestru din 2009, perioada marcata de temperarea scaderii investitiilor in afaceri si in sectorul rezidential, conform datelor guvernamentale publicate in 31 iulie.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu o rata anuala de 1%, a anuntat departamentul american al comertului, dupa ce in primul trimestru din 2009 scaderea s-a cifrat la 6,4%, cea mai accentuata scadere din primul trimestru al anului 1982.

Prin contractia din al doilea trimestru din 2009, PIB-ul SUA a scazut pentru patru trimestre consecutive pentru prima data de cand guvernul a inceput adunarea datelor statistice, in 1947.

Cheltuileile de consum, care reprezinta doua treimi din activitatea economica americana, au scazut intr-un ritm de 1,2% in al doilea trimestru, dupa cresterea de 0,6% din primul trimestru. Exporturile din al doilea trimestru au scazut cu 7% in al doilea trimestru, dupa ce in primul trimestru au scazut cu 29,9%.

In ceea ce priveste piata muncii, ritmul disponibilizarilor din Statele Unite a incetinit luna trecuta peste asteptari, iar rata somajului a scazut pentru prima oara din aprilie 2008, cel mai clar semnal ca cea mai grava criza financiara de la cel de-al doilea Razboi Mondial incepe sa se tempereze.

Numarul locurilor de munca a scazut in iulie cu 247.000, dupa un declin de 443.000 in luna precedenta, a anuntat vineri Departamentul Muncii. Rata somajului a scazut la 9,4%, de la 9,5%.

Companiile continua sa reduca nivelul costurilor, semnaland ca reluarea angajarilor va avea nevoie de timp, chiar daca stimulii introdusi de administratia Obama incep sa-si faca efectul.