Marea Britanie nu a eliminat inca riscurile caderii intr-o perioda precum cea cu care s-a confruntat Japonia, cunoscuta drept "deceniul pierdut", iar Bank of England isi va reduce estimarile de crestere economica pentru 2009.
Guvernatorul bancii centrale a Marii Britanii, Mervyn King, va folosi raportul de inflatie, ce urmeaza a fi publicat miercuri, 12 august, pentru a semnala ca riscul caderii intr-o capcana a deflatiei a fost principala cauza pentru care comisia de politica monetara si-a extins saptamana trecuta programul de relaxare cantitativa.

Ca semnal suplimentar privind persistenta temerilor legate de economia britanica, un important expert economic, Sushil Wadhwani, a precizat ca anul 2010 ar putea fi si mai dificil decat 2009, existand posibilitatea unui al doilea val de stagnare economica.

Wadhwani, care a fost membru al comisiei de politica monetara al Bank of England intre 1999 si 2002 si momentan este director al fondului de risc Wadhwani Asset Management, a precizat ca revenirea economica ar putea fi eliminata de catre o noua perioada de stagnare.

Acesta a adaugat ca sunt tot mai multe dovezi conform carora Marea Britanie nu face altceva decat sa urmeze calea economiei japoneze in anii 1990, care a cunoscut o aparenta revenire economica doar pentru a fi apoi prinsa intr-o perioada de doua decenii de stagnare.

"Recesiunea s-a sfarsit, in sensul in care vom cunoaste trei sau patru trimestre de crestere, la fel ca in cazul Japoniei in anii 1990", a declarat acesta.

"Se crede ca lucrurile vor reveni la normal, insa aceste perioade pozitive sunt sustinute de factori temporari".

"A doua jumatate a anului 2010 ar putea fi mai dificila pentru Marea Britanie decat anul 2009. Va urma o perioada de inasprire a fiscalitatii, la care se vor adauga si alti factori, care vor afecta economia", a declarat acesta.

Dupa ce Marea Britanie a fost avertizata de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's ca ar putea sa isi piarda ratingul AAA in cazul in care nu isi va reduce deficitul bugetar, misiune ce trebuie dusa la capat de partidul ce va castiga viitoarele alegeri.

Guvernatorul Bank of England este asteptat sa anunte ca perioada cea mai dificila a recesiunii s-a incheiat si ca productia economica ar putea trece pe plus spre sfarsitul anului, insa perioada de revenire economica nu va fi usoara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri